Çocuk Diş Sağlığı

1.Süt Dişlerinin Önemi

Süt dişlerinin birinci görevi çocuğun düzgün beslenmesini sağlamaktır. Ayrıca konuşmasın düzgün gelişiminde süt dişlerinin varlığına bağlıdır. Düzgün gelişimi de süt dişlerinin varlığına bağlıdır. Süt dişleri kalıcı dişlerin yerini korumakta ve kalıcı diş sürerken ona rehberlik yapmaktadırlar. Oluşan çürükler odakları yaratmakta ayrıca beslenmeyi güçleştirmektedir.

Acil Durumlar

2. Çocuk Dişlerde Acil Durumlarda (Aileler İçin)  

Ağrıyan dişin çevresini temizleyin ılık tuzlu suyla gargara yaptırın.  Eğer  varsa yiyecek artıkları diş ipi ile uzaklaştırın. Bir ağrı kesici verip hekime götürün.

Süt veya sürekli dişlerde travma olursa hiç zaman kaybetmeden hekime gidin. Zaman hasarı büyütür. Yerinden çıkmış daimi diş varsa onunla hekime gidin. Dişi steril şekilde muhafaza ederek götürün. Zaman kaybı olmadan yarayı ılık su ile temizleyin o bölgeye soğuk kompres uygulayın. Çıkan dişi temiz kapta sütun içinde koyarak götürün.

Isırılmış dudak,yanak, dil varsa temiz bir gazlı bezle hafifçe basınç uygulayın 15 dakikada kanama durmasa hekime gidin.

3. Ağız Sağlığı Çocuklarda  

Sabah ve akşam olmak üzere iki kere fırçalanmalı fırça çocuklara özel küçük ve yumuşak kıllı fırçalar olmalı 

Flour dişlerin kaderini değiştiren etkin bir maddedir. Dişi çürümeye karşı korur. Bu maddem en iyisi içme sularında bulunur.

Ülkemizde bu oran az olduğunda hekim kontrolü altında tablet alınabilir. Ayrıca hekime gidilerek yüzeysel olarak flour uygulanır.
 
Dengeli beslenme sağlıklı dişler sahip olmanın temel koşuludur. Özellikle et, süt, yoğurt  gibi kalsiyum içeren besinler dişlerin gelişmesi açısından önemlidir.

Çocuklar 2-3 yaşında diş fırçalamaya başlamalılar. 5-6 yaşlarına kadar anne babalar yardım etmeliler. 

4.Çocuk diş hekimi korkusunu yenmesi için küçük yaşta 2. yaş sonrası hekime muayene amaçlı götürülmeli.

Ayrıca çocuk yaramazlık yaptığında diş hekimi ile çocuk korkutulmamalıdır.
Aile ferdinden biri diş tedavisine giderken gerekiyorsa çocuğu da muayenehaneye götürmeli ve çocuk ortama uyum sağlamalı.

5.Çocuklarda kullanılan ekipmanlar büyüklerle kullanılanla aynıdır. Sadece aletlerin sayısı daha az ve muayene amaçlı genelde.

6.Çocuk ilk diş hekimi muayenesine ikinci doğum günü kutlandıktan sonra diş hekimi ile muayene amaçlı tanışmalıdır.

7.Çocuklarda çapraşıklık ve bozuklukların sebepleri

Yeterli beslenmeyen kişilerde çene ve yüz yapısında küçülme meydana gelebilir.

Nefes alırken açık ağız olması özellikle bademcik probleminde görülen bu olayda çocuk alt çenesini ve dilini öne alma zorunluluğu duyar. Bu uzun sürdüğünde alt çene öne doğru yerleşir. Dil ön dişler arasına girerek dilerin sürmesine engel olur ve dişlerin açık olmasın sebep olur.

Parmak emme

Yalancı emzik uzun sureli emzik emilmesi dokularda ve dişlerde zarara neden olarak çapraşıklıklar oluşur.

Süt dişlerinin erken kaybı.

Diş kaybına bağlı düzensizlikler

Genetik yatkınlık.

8.Çapraşık ve bozuklukların sebep olduğu sorunlar.

Estetik problemler 

Diş eti hastalıları 

Dilerde ara (yüzlerde) çürüme oluşması 

Konuşma problemi 

Ağız kokusu

9. Çapraşık ve kapanış bozukluklarını çocuğun yüz şeklinde yani çene görünümünde bozukluk gördüğümüzde anlarız. Ayrıca dişlerde şekil bozuklukları olduğunda ortodontik problem olduğunda çabucak anlaşılır.